Wina białe odmiany winorośli
Odmiany winorośli, szczepy, charakterystyka
Airen
Odmiana uprawiana w Hiszpanii, głównie w centralnej części (La Mancha). Daje nieskomplikowane, podstawowe wina o dość neutralnym charakterze.
Wino białe z odmiany Airen
Albarino
Uprawiana przede wszystkim w hiszpańskim Rias Baixas, gdzie daje wysokiej jakości, pełne i aromatyczne wina
Wino białe z odmiany Albarino
Aligote
Odmiana znana głównie z Burgundii, gdzie jest drugą, po Chardonnay, dopuszczoną do uprawy w ramach apelacji. Daje wina rześkie, niekiedy ostre, z wyraźną, cytrynową kwasowością.
Wino białe z odmiany Aligote
Arneis
Biała odmiana uprawiana głównie w Piemoncie (Roero). Wina aromatyczne, często z ziołowym akcentem.
Wino białe z odmiany Arneis
Chardonnay
Najpopularniejsza biała odmiana na świecie i jednocześnie jedna z najbardziej elastycznych. W zależności od siedliska, uprawy i winifikacji może dawać wina w zupełnie odmiennych stylach. W samej Burgundii (uważanej za ojczyznę Chardonnay) można spotkać zarówno lekkie, stalowo – kwasowe Chablis jak i pełne, maślano – orzechowe Montrachet, z całą gamą stylów pośrednich. Uprawiana we wszystkich krajach winiarskich. Dobrze reaguje na starzenie w dębie, stąd pełny, beczkowy styl Chardonnay jest bardzo popularny, szczególnie w krajach Nowego Świata. Typowe dla tej odmiany są aromaty kwiatowo - cytrusowe (w chłodniejszych lokalizacjach), jak też gruszkowo – ananasowe w miejscach cieplejszych. W Chardonnay fermentowanych lub dojrzewających w dębie rozwijają się aromaty masła, orzechów i dymu. Zobacz wina chardonnay w sklepie.
Wino białe z odmiany Chardonnay
Chenin Blanc
Odmiana szeroko rozpowszechniona na świecie. Najbardziej znanymi regionami uprawy są Dolina Loary we Francji (gdzie tworzy się z niej również wina musujące) oraz RPA (gdzie znana jest jako Steen). Jest podatna na Botrytis, dzięki czemu często stanowi podstawę dla win słodkich. Dobrze reaguje na kontakt z dębem. Typowymi aromatami dla Chenin Blanc są jasne owoce: pigwa, jabłko, gruszka, brzoskwinia.
Wino białe z odmiany Chenin Blanc
Furmint
Podstawowa odmiana dla białych win tokajskich. W winach wytrawnych często występuje samodzielnie, w słodkich najczęściej łączona z Hárslevelú. Daje wina cieliste o znacznej kwasowości, co wraz z podatnością na Botrytis czyni ją znakomitym materiałem do wytwarzania win słodkich. Uprawiana także na Słowacji, w Słowenii, Chorwacji i Rumunii.
Wino białe z odmiany Furmint
Gewürztraminer
Jedna z najbardziej aromatycznych odmian, daje wina o intensywnym zapachu róż i liczi, z reguły niskokwasowe, często natomiast ze znacznym cukrem resztkowym. Odmiana rozpowszechniona w Alzacji, uprawiana również we Włoszech, Niemczech, Centralnej Europie oraz w Nowym wiecie (szczególnie w Chile, RPA, USA, Australii i Nowej Zelandii).
Wino białe z odmiany Gewurtztraminer
Grüner Veltliner
Odmiana spopularyzowana w Austrii, przede wszystkim w Wachau, Kamptal i Kremstal. Popularna także na Morawach. Daje wyraziste wina o sporej kwasowości i typowych aromatach białego pieprzu i ziół. Podobnie jak Riesling, rzadko bywa fermentowana lub starzona w dębie. Poza niektórymi wyjątkami (szczególnie “smaragdy” z Wachau) wina z Gruner Veltlinera nie wymagają starzenia i są najlepsze w czasie do 2 - 3 lat od zbiorów.
Wino białe z odmiany Gruner Veltiner
Marsanne
Podstawowa (obok Rousanne) odmiana dla białych win z Północnego Rodanu (Hermitage, Crozes-Hermitage, St.Joseph, Côtes du Rhône), którym daje cielistość i zdecydowane aromaty jasnych owoców (brzoskwiń), migdałów i orzechów. Poza Francją uprawiana na niewielkich powierzchniach w Kalifornii i Australii.
Wino białe z odmiany Marsanne
Melon de Bourgogne
Zwany też Muscadet, podobnie jak apelacja (położona w rejonie ujścia Loary do Atlantyku), w której jest uprawiany. Daje wina dość neutralne aromatycznie, przeważnie o wysokiej kwasowości, z lekką nutą soli; dojrzewające nad osadem (Muscadet sur Lie) są bardziej złożone i wyraziste. Klasyczne wino do owoców morza, przede wszystkim do ostryg.
Wino białe z odmiany Melon de Bourgogne
Palomino
Odmiana uprawiana głównie w Południowej Hiszpanii (Andaluzja) i stosowana przede wszystkim do produkcji sherry. W winach stołowych (nie wzmacnianych) daje przeciętne rezultaty.
Wino białe
Pedro Ximenez
Zwana w skrócie PX, południowohiszpańska odmiana używana do produkcji słodkich sherry.
Pedro Ximenez
Pinot Blanc
Popularna odmiana o dość neutralnym charakterze, daje niezbyt aromatyczne wina z nutami jasnych owoców (jabłka, winogrona, akcenty dymne). Uprawiana przede wszystkim w Europie - w Alzacji (Francja) jest podstawą do wytwarzania win musujących (Crémant d'Alsace), popularna też w Północnych Włoszech (tam zwana Pinot Bianco), w Austrii (Weissburgunder); duże powierzchnie zajmuje też w USA (Oregon i Kalifornia). Ze względu na czysty, odświeżający charakter wina są typowym kulinarnym partnerem owoców morza.
Wino z odmiany Pinot blanc
Pinot Gris
Odmiana popularna we Francji (Alzacja), Włoszech (znana jako Pinot Grigio) oraz Środkowej Europie (w Niemczech nosi nazwę Grauburgunder, na Węgrzech - Szürkebarát). W porównaniu z siostrzaną odmianą Pinot Blanc daje wina o ciemniejszym zabarwieniu, cięższe (niejednokrotnie wręcz oleiste) i bardziej aromatyczne.
Wino z odmiany Pinot Gris
Riesling
Jedna z najważniejszych odmian winorośli, przy tym jedna z nielicznych szlachetnych odmian pochodzących spoza Francji. Ma niewielkie wymaganiach siedliskowe i klimatyczne, uprawiana jest jednak głównie w rejonach chłodniejszych. Daje wina zarówno wytrawne jak i słodkie. Rieslingi, co nie jest częste śród białych odmian, świetnie dojrzewają z wiekiem; najlepsze wina wręcz wymagają kilku lub kilkunastu lat starzenia. Z wiekiem zmienia się też ich profil aromatyczny: od nut jabłkowych, ziołowych i grapefruitowych w młodości przechodzą do aromatów naftowych, charakterystycznych dla dojrzałych Rieslingów. Znakomite wina z tej odmiany powstają w wielu miejscach na świecie. Najbardziej znane są rieslingi pochodzące z Niemiec (Rheingau, Mozela, Saara, Palatynat), Austrii (Wachau, Kremstal i Kamptal) oraz Francji (Alzacja).
Wino białe z odmiany Riesling Hermann Donnhoff
Sauvignon Blanc
Jedna z najważniejszych białych odmian, potrafiąca dać wina niebywale aromatyczne. W zależności od siedliska i klimatu, a także pracy winiarza, wina z Sauvignon mogą być zarówno lekkie, o aromatach zielonych, trawiastych i agrestowych, jak też pełne, o słodkich nutach tropikalnych owoców. Lżejszy styl jest charakterystyczny dla chłodniejszych regionów Europy: Doliny Loary we Francji czy austriackich Burgenlandu i Styrii; pełniejsze wina powstają w ciepłym klimacie, np. w Chile i Argentynie. Sauvignon Blanc jest też typowym gronem dla białych win z Bordeaux, gdzie tworzy mieszanki z Semillon i Muscadelle. Znakomite realizacje powstają też w Północnych Włoszech. W ostatnich latach wielką popularność zdobyły także Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii.
Wino białe z odmiany Sauvignon Blanc
Sylvaner
Tracąca popularność odmiana, dająca najlepsze rezultaty w Alzacji (Francja) i Frankonii (Niemcy), uprawiana także w Środkowej Europie. Potrafi dać relatywnie eleganckie wina o sporej kwasowości, średnio aromatyczne.
Wino białe z odmiany Sylvaner
Verdejo
Popularna w Hiszpanii odmiana, szczególnie dobre rezultaty daje w apelacji Rueda. Wina dość masywne, mineralne, aromatyczne.
Wino białe z odmiany Verdejo
Viognier
Odmiana, która zdobyła popularność dzięki winom z Doliny Rodanu (Francja), obecnie cieszy się coraz większym zainteresowaniem i jest coraz powszechniej uprawiana. Daje pełne, wysokoaromatyczne wina z nutami kwiatów i jasnych owoców.
Wino białe z odmiany Viognier Rousanne, Rolle