Wino malaga to znakomity rodzaj słodkiego wina deserowego, które to pochodzi z Hiszpanii. Jak sama nazwa wskazuje produkowane jest ono w rejonach okolic miasta Malaga. Wino to przede wszystkim posiada dość charakterystyczną bardzo gęstą konsystencję. Dzięki temu wyróżnia się ono na rynku win. W dodatku warto wiedzieć, iż wino malaga wytwarzane jest z podduszonych winogron. To właśnie ów proces produkcji zapewnia jego niesamowity smak i aromat. Jest to chyba jedno z popularniejszych win hiszpańskich, które znane jest od wieków. Ostatnimi czasy nie jest wprawdzie często kupowane, choć można znaleźć wiele osób doceniających walory smakowe tego trunku.
To, co wyróżnia takie wino malaga, to jego bardzo słodki oraz zarazem dość ciężki charakter. Oryginalnie posiada ciemnobrązowy kolor oraz gęstą konsystencje. Choć malaga jest bardzo słodka, to równocześnie można też wyczuć w niej pewną lekką goryczkę. Taki trunek zawiera dość sporo alkoholu. Otóż zawartość jego w takim winie wynosi mniej więcej od 17 do 18%. To idealne wino, które smakuje samo w sobie wyśmienicie. Można je nawet potraktować jako samodzielny deser, albowiem jest naprawdę bardzo słodkie. Takie wino malaga w szczególności usatysfakcjonuje więc wszystkich wielbicieli słodkich trunków.
Wino malaga – niesamowita słodycz i niezwykły smak
Jeśli chodzi o hiszpańskie trunki, to wino malaga jest jednym z bardziej znanych. To wspaniałe, słodkie wino gronowe, które oczywiście pochodzi z regionu Malaga. Napój ten jest produkowany z winogron o bardzo wysokiej zawartości cukru. Posiada on dość ciemną, rubinową barwę. To, co wyróżnia wino malaga, to przede wszystkim jego delikatny aromat. Poza tym cechuje je też niezwykła słodycz. Trunek ów posiada dość gęstą i przy tym ciężką strukturę. Tradycyjnie produkowane jest z winogron, które to podsuszane są na słońcu mniej więcej przez 1 do 3 tygodni. Dzięki temu skoncentrowany zostaje cukier.
Jeśli chodzi natomiast o leżakowanie, to odbywa się ono w specjalnych beczkach z amerykańskiego dębu. Takie wino malaga doskonale nadaje się między innymi jako aperitif. Jednak to nie wszystkie możliwości jego podania. Okazuje się, że takie wino malaga bardzo dobrze sprawdzi się też do deserów bądź popołudniowej kawy. Może być ono cudownym uprzyjemnieniem wieczoru. Dlatego też raz na jakiś czas warto skosztować takiego trunku. Tego rodzaju wino hiszpańskie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodszych napojów. Przy tym zachwyci nas ono swoją delikatnością.
ROBERT PARKER 95 PKT Wino białe-wytrawne-Montilla-Morilles-Hiszpania-22%. Nadzwyczajne i niepospolite wino dojrzewające w specjalnych beczkach ponad 60 lat, o nutach pomarańczy, suszonych moreli, balsamiczne, subtelnie utlenione i słone z nutami umami
R.PARKER 93 PKT Wino białe-wytrawne-Montilla-Moriles-Hiszpania-20%. Specjalne, unikalne powstałe dzięki metodzie Solera, średni wiek wina 25 lat, bardzo specyficzne o nutach tytoniu, drewna, pieprzu, gożdzików, ciasta cytrynowego, orzechów, brzoskwiń...
R.PARKER 95 PKT Wino białe-wytrawne-Montilla-Moriles-Hiszpania-21% Niezwykłe, bardzo rzadkie, rocznikowe amontillado,dojrzewające w beczkach przez 60 lat, lekko utlenione, wytrawne, wyjątkowe, nie dla wszystkich, kompleksowe, balsamiczne, orzechowe, słone
ROBERT PARKER 94 PKT Wino białe-słodkie-Montilla-Moriles-Hiszpania-17%. Wyborne, w stylu oloroso, mniej gęste, starzone 47 lat w beczkach dębowych, nuty cynamonu, czekolady, pomarańczy, karmelu, kawy, kakao, przypraw korzennych,
R.PARKER 93 PKT Wino białe-wytrawne-Montilla-Moriles-Hiszpania-21%. Unikatowe, szlachetne amontillado, leżakujące pod kożuchem 15 lat, potem w beczkach lekko się utleniając, intensywne, pikantne, słone, jodowe, mineralne, lekko dymne, średnia wieku 35lat!
Wino białe-słodkie-Montilla-Moriles-Hiszpania-17,5%. Zaskakujący i unikalny charakter, kupaż Don PX i starzonego Oloroso, dojrzewający i subtelnie utleniony przez 10 lat, intensywne aromaty miodu, karmelu, śliwki, cytryny, dymne, przypraw korzennych...
R.PARKER 90 PKT Wino białe-wytrawne-Montilla-Moriles-Hiszpania-17,5% Młode, niezwyczajne, lekko utlenione, specyficzne, dzięki metodzie Solera, średni wiek 15 lat, lżejsze od innych z winnicy, nuty toffi, wanilii, dymne, słone, karmelizowanych orzechów...
Wino wzmacniane czerwone-słodkie-Porto-Portugalia-19,5% Ciekawe rocznikowe porto z pojedyńczej rodzinnej winnicy, dojrzewające ponad 2 lata w 500L beczkach dębowych o aromatach ciemnych owoców, fiołków, przypraw korzennych, kompleksowe, eleganckie, silne
WINE ENTHUSIAST 90 PKT Wino wzmacniane czerwone-słodkie-Porto-Portugalia-20% Zrównoważony, świeży, lekki, jedwabisty i soczyście owocowy, dojrzewający 7 lat w kadziach tradycyjny kupaż z regionu o nutach karmelu, wiśni w czekoladzie, fig suszonych...
ROBERT PARKER 92 PKT Wino wzmacniane czerwone-słodkie-Porto-Portugalia-20% Arcyciekawe Tawny starzone przez 20 lat w beczkach dębowych to elegancki, bystry, świeży, kompleksowy i wybitny kupaż mający dużo mocy i potęgi, Nuty suszonych owoców, przypraw...
R.PARKER 96 PKT Wino wzmacniane czerwone-słodkie-Porto-Portugalia-20% Absolutnie fantastyczne, wspaniałe, wysublimowane, dojrzewające w beczkach przez 69 lat, zjawiskowe Tawny, w wyśmienitym roczniku. Wyjątkowa jakość i niezapomniane przeżycie! Do 2060!
R.PARKER 92 PKT Wino wzmacniane czerwone-słodkie-Porto-Portugalia-20% Fantastyczne Tawny z wiekowych krzewów, starzone w beczkach przez 39 lat, w wyśmienitym roczniku, miękkie, harmonijne, eleganckie, jedwabiste, złożone, ZŁOTY MEDAL IWC, 18/20 PKT JPM
R.PARKER 91 PKT Wino wzmacniane czerwone-słodkie-Porto-Portugalia-20% Czarujące, znakomite Tawny ze starych krzewów, starzone w beczkach przez 38 lat, skoncentrowane, soczyste, hojne, gęste i bogate w aromaty czerwonych owoców, miodu, wanilii, pić do 2060
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.